Utbrytning x3 i danskt påskväder!

3-dagar i nord som skulle bli tre dagar i utbrytning!

Första racet av 3-dagar i nord var loppet ute i Hanstholm på 110km. Banan var ett varv på 23 km där det var lätt kuperat med små kullar man skulle över blandat av slätter med kraftig kantvind. Vädret var ruggigt med 2 grader, regn och som bonus stark vind, vilket gjorde det hela till en väldigt tuff tävling.

Kroppen kändes väldigt bra för dagen och jag var väldigt sugen på att tävla. Vi hade bestämt innan i laget att vi skulle köra offensivt vilket vi verkligen gjorde med att kontra varandras stötar hela första varvet.

Gustav 3-dagar i nord6JPG

Kroppen kändes bra och den svarade när man ville trycka på. När vi gick in för varvning så gjorde jag ett ryck och kom iväg solo, när vi sedan gick in i den längsta backen så fick jag sällskap av två åkare till och vi ökade snabbt våran lucka och avståndet var nu mer än minuten bak. Tävlingarna 3-dagar i nord är ett nytt evenemang för i år och det var bara tillåtet med service i herrar elit, vilket medförde att vi inte hade någon service. Och det som absolut inte fick hända hände jag punkterade i spets av utbrytningen och hela tävlingen var förstörd. Jag visste med en gång att det var över och det var ingen rolig känsla att känna att allt var över när man hade så mycket kvar att ge!

Och som grädde på moset av det hela så höll utbrytningen hela vägen in och killen jag var i utbrytning med vann det hela. Men tyvärr är det sånt som händer och det satt en vass flintabit som hade gått rakt igenom däcket så det var ingen pyspunka direkt. Det var bara att ladda om och fokusera inför morgondagens tävling och ta revansch från dagens lopp, med sitt snöpliga slut.

Gustav 3-dagar i nord9PG

Andra dagen av 3-dagar i nord bjöd likt första dagen på regn och rusk med temperatur runt fem grader. Så även idag skulle det bli en tuff tävling med hårt väder.

Idag var det även den tuffaste banan sett till banprofilen då det var lite mer backigt och en hyfsad backe på mitten av varvet. Jag var fruktansvärt laddad innan loppet och jag ville verkligen ha revansch från gårdagens punktering. Det var en väldigt taggad Gustav som stod på startlinjen och kroppen kändes även idag väldigt bra.

Gustav 3-dagar i nord7JPG

När loppet drog igång så började jag avancera med en gång men det var många som tänkte samma sak men efter ca 5 kilometer så var jag uppe i täten. Det var ganska lugnt inledningsvis men när vi gick in i backen första gången så började det att attackeras. Jag gick med de rycken som kom för att försöka komma loss och efter några försök så kom vi loss i en grupp på fem man, detta såg ut som att det skulle bli något av denna attack då det var många starka åkare med och vi körde på riktigt fort. Men klungan ville inte släppa iväg oss utan vi blev inhämtade efter några kilometer. När vi blev inhämtade så gick det ett nytt ryck med en gång och jag var direkt med även på detta rycket.

Gustav 3-dagar i nord4JPG

Vi blev en grupp som kom iväg och vi fick snabbt en lucka och när vi gick in för varvning första gången så var vi en grupp på tre man som hade ett avstånd till klungan. Vi gnetade på bra och efter ett tag så fick vi sällskap av ytterligare en åkare, men samtidigt som han anslöt så droppade en annan. Vi fortsatte att köra på bra och fick till ett bra samarbete men jag kanske skulle varit lite mer passiv i dragjobbet och inte dra så allt för mycket, utan jag borde ha tagit det lite lugnare och sparat mer på krafterna. Men det var svårt att ta det lugnt när man var så revanschsugen. Vi höll ett bra avstånd hela tiden och när vi varvade sista gången så fick vi tidsangivelsen att vi hade tre minuter till klungan. Så jag försökte nu att ta det lite lugnare och spara mig inför spurten men jag hade bränt lite mycket krut tidigare i loppet så jag var ganska sliten på sista varvet. När det återstod ca 5 km så kom det en lite längre knäppa som en av killarna utnyttjade och gjorde ett avgörande ryck och vi övriga två var för slitna för att gå med. Så vi bara gick runt för o hålla avståndet till klungan och gjorde upp det i spurten där han tyvärr var lite starkare och jag slutade på en 3:e plats.

Gustav 3-dagar i nord5JPG

Det är dock en placering som jag ändå är nöjd med att jag blir trea på en tävling med över 80 startande. Jag är även nöjd med att jag lyckades att ligga och dunka i utbrytning i 100 km på endast tre man och hålla hela vägen in i mål. Så sammanfattningsvis så var det en lyckad dag på vägen!

Tredje och sista dagen av 3-dagar i nord blev ett riktigt brutalt lopp. Med både regn, snö och hagel och med en temperatur runt två grader och styv kuling så blev det med andra ord helvetet i norr!

Gustav 3-dagar i nord8JPG

På startlinjen kände jag att benen inte riktigt kändes som tidigare dagar utan dom var lite småsega. Starten gick i banans längsta backe och det blev körning redan från början. Det blev attack redan från start och det gick olika små försök upp för backen och sedan 5km i kantvinden innan en grupp till slut fick en lite större lucka till klungan. Andreas kom med i den gruppen så vi andra låg bara och bevakade och plockade attacker i klungan hela första varvet. När vi sedan gick in i backen och varvning så gick ytterligare en grupp på fyra man som Christoffer lyckades att gå med. Denna grupp körde på fort men killen med ledartröjan tänkte inte släppa iväg dem utan det blev full jakt ifrån klungan i kantvinden. När vi kom ikapp gruppen som låg mellan klungan och utbrytningen så var vi ganska nära utbrytningen och när en kille attackerade för att brygga upp så gled jag med in på hjul. Vi kom snabbt upp till utbrytningen och nu gällde det att börja skapa en större lucka igen så inte klungan hade vittring på oss, så det blev full gas på hela utbrytningsgruppen.

Gustav 3-dagar i nord

Med ett bra samarbete så fick vi tillslut en skaplig lucka då vi nu var tio man i gruppen. I utbrytningen så satt både Herning och Hechman med tre åkare och vi och Mascot hade två åkare var. Så vi la det största ansvaret till Herning och Hechman att jobba och vi kunde hålla oss lite i bakgrunden.

Gustav 3-dagar i nord1

Vi var med och gick runt i kantvinden för att slippa ligga i svansen på vingen, så vi både drog nytta av det och de övriga blev nöjda att vi hjälpte till. Men när det var mer motvind så gled vi ner för att spara på krafterna. Känslan jag hade innan start med sega ben hade nu ändrats helt. Jag hade de bästa benen på hela helgen och det var riktigt kul att åka cykel i det kaosiga vädret!

Gustav 3-dagar i nord2

Tanken innan loppet var att inte att gå med i ytterligare en utbrytning tidigt i loppet utan det bara blev så och jag ångrar det inte. När vi gick in på sista varvet så blev det attacker från alla lagen och vi var med på varje ryck men det var inget som blev någonting av. Så när vi gick in för målgång  var det samlat. Jag och Andreas hade pratats vid hela loppet och hade bestämt oss för att jag skulle göra ett uppdrag för honom. Och när det blev dags så korsade vi mållinjen som 5:a och 6:a. Sammanfattningsvis av hela helgen så blev 3-dagar i nord till tre morgon utbrytningar i nord. Jag fick till tre riktigt bra lopp och hade jag inte punkterat under första etappen så hade det inte varit omöjligt att jag vunnit hela cupen. Så jag är helt klart nöjd med min prestation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s