EM Portugal 2017

Gustav EM Portugal 201715JPG

Under förra veckan var jag nere i Portugal och representerade Sverige under velodrom EM!

Gustav EM Portugal 20171

Jag hade ett bra tävlingsschema med fem olika tävlingsstarter och först ut var scratchen.

Gustav EM Portugal 201718JPG

Inför scratch loppet hade jag en tydlig taktik att inte släppa iväg något utan jag skulle köra offensivt och gå med i princip på alla utbrytningar. Jag gjorde detta väldigt bra ända från  början och gick verkligen med allt.

Gustav EM Portugal 20174

Dock så låg jag o drog alldeles för mycket. Jag hamnade i mellan klungan o utbrytningen flera gånger och fick jaga själv.

Gustav EM Portugal 20176

Jag skulle ha låtit de andra tagit mer ansvar och haft lite is i magen, och dragit nytta av de andra. Annars kändes kroppen väldigt bra under loppet och jag kunde gå på för fullt. Men eftersom jag hade slösat för mycket energi under loppet så blev jag ganska sliten till de sista varven o kunde inte svara när farten ökades till spurt.

Andra dagen under veckans EM lopp blev eliminering, eliminering som jag har visat goda färdigheter för under tidigare lopp. Jag brukar kunna spela väldigt mycket på taktik och boxa in de övriga åkarna. Dock så hade jag inte riktigt turen på min sida under lottningen….. För det är så att på eliminering så lottas startordningen och jag drog det allra sista numret vilket betydde att jag skulle starta sist av alla!

Gustav EM Portugal 201711JPG

Det var tyvärr inte direkt de bästa beskedet man kunde få inför loppet men men det var bara o försöka att göra de bästa av situationen. Men det skulle visa sig bli ett tufft lopp och några elimineringar in så blev de tillslut för tufft o ligga uppe vid sargen och köra både fortare och mycket längre väg än de övriga åkarna så tyvärr blev de inte de lopp som jag hade hoppats på.

Under onsdagen var det dags för 3km förföljelse.

Gustav EM Portugal 201714JPG

Jag hade som ett av målen att slå mitt personliga rekord som jag satte förra året under EM i Montichiari, vilket även är det nuvarande svenska rekordet på 3km. Det kändes helt ok under loppet men jag kunde inte riktigt hålla de tempot som jag gjorde under förra året, banan nere i Portugal var även lite långsammare än den i Italien vilket även ledde till långsammare tider överlag.

Gustav EM Portugal 201712JPG

Jag var ändå nöjd över loppet då det blev ett steg i rätt riktning jämfört med de två tidigare loppen.

Nu blev det några dagars vila vid havet, lättare träning och tid att ladda om inför kommande lopp…….

Gustav EM Portugal 201720JPG

Gustav EM Portugal 20172

Så under lördagen var det dags för eventet jag gått o väntat på i evigheter vilket även är min paradgren poängloppet. 100 varv  skulle köras med spurt var 10:e varv!

Gustav EM Portugal 201716JPG

Jag var mer taggad än någonsin o det var nu det började på allvar. Loppet blev sedan en väldigt fartfylld historia med de absoluta toppåkarna i Europa på startlinjen! Jag var lite väl passiv inledningsvis för att inte göra samma tabbe som under scratch loppet vilket gjorde att jag inte riktigt var med när det gick folk som tog varv.

Gustav EM Portugal 20175

Men ju längre in i loppet vi kom ju mer ansvar tog jag och började jaga poäng på riktigt.

Gustav EM Portugal 20177JPG

Och jag kan bara säga att jag avslutade loppet väldigt starkt. Jag tog flera poäng under slutet och visade vad jag gick för.

Gustav EM Portugal 201717JPG

Dock så var de lite sent ute o jag skulle behövt vara med o tagit ett varv för o ha chans på medaljerna. Det var ett väldigt starkt startfält i år och även om jag plockade hem sju poäng mer i år än förra året så placerade jag mig på en 14:e plats.

Gustav EM Portugal 201713JPG

Men men det är ju inte fy skam o vara 14:e bästa junioren i Europa på poänglopp. Dessutom med flera stornationer inom bana bakom mig så som Frankrike, Polen, Portugal, Grekland, Tjeckien m fl.

Sista dagen bjöd som vanligt på de avslutande madison loppet. Jag körde där tillsammans med Oskar Palm. Ett kul lopp där man kör parvis och ger allt man har innan man slänger iväg sin partner och det är hans tur att köra för fullt. Vi bestämde oss för att gå dit o ge de vi hade och känna på de bra motståndet, vilket även var det vi gjorde  🙂

Gustav EM Portugal 201710JPG

Sammanfattningsvis kan jag säga att det har varit ett väldigt lärorikt EM för min del och jag har tagit med mig massor av nya erfarenheter. Så nu blir det framöver att fundera över vad jag gjorde bra och mindre bra under veckan för att på bästa sätt förbereda mig inför säsongens största mål ban VM i Montichiari! Som förste svensk någonsin har jag fått äran att representera Sverige i ett VM på bana! 

Gustav EM Portugal 20173

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s