Mitt första EM som U23 åkare!

FB_IMG_1535256941886.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Hej hej! Nu är jag åter tillbaka i Sverige efter en veckas äventyr nere i Schweiz. Mitt första EM i U23 klassen är nu avklarat och det var med en positiv känsla jag lämnade Schweiz. Under veckans gång representerade jag som enda svensk nere på banan i Aigle och jag ställde upp i hela fyra grenar. De grenar som jag körde var eliminering, scratch, poänglopp samt omnium.

Först ut var elimineringsloppet, eliminering som inte riktigt är min favorit då det går full fart direkt från start och jag inte direkt är den mest explosiva cyklisten.

Loppet gick inte heller super bra då jag hade en grek som höll i mig nere på blåa linjen innan start och med en grekisk cyklist bakom mig. Så när väl starten gick så höll greken i mig så att hans egna åkare bakom kunde cykla iväg före mig och sen kom jag först iväg när alla andra redan startat. Men men jag såg mer loppet som en start på veckan, att få första loppet avklarat och man släpper den mesta nervositet man samlat på sig inför mästerskapsstarten.

FB_IMG_1535256898975.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Dagen där på var det dags för kval till scratchfinalen och nu var tävlingarna igång på riktigt. Scratch som är ett enkelt lopp att förstå sig på, då det är cyklisten som går i mål först som vinner, precis som ett linjelopp på landsvägen. Scratchloppet inleddes med hög fart och det var många som försökte komma iväg.

FB_IMG_1535256974106.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Jag gick med på de inledande attackerna och låg med bra i täten. Men efter ett tag när det slog av och det sedan kom nya attacker så hade jag precis växlat upp och när jag gick ner längre ner i fältet så hade det spruckigt av framför mig och när cyklisten framför mig inte riktig orkade att hålla rullen. Nu när de sprack upp så tog ganska många cyklister ett varv och jag låg nu ett varv bakom de som gjorde upp om att avancera till finalen. Och tyvärr så blev det inget avancemang för mig under scratchen.

En vilodag efter scratchen och sedan under fredagen var det dags för min favoritdisciplin i form av poänglopp!

DSC02370.JPG

Loppet som jag hade störst förväntningar på när jag åkte ner och även de loppet som jag hade störst chans att prestera bra på. Jag var otroligt taggad inför poängloppet och det var nu som jag skulle prestera. Jag tog mig till final och under kvällen var det dags för final!

DSC02512.JPG

Ett starkt startfällt var det i finalen och det var de allra bästa i europa som stod på startlinjen. Pistolskottet ljöd och vi var igång!

FB_IMG_1535256962053.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Jag kände mig väldigt stark och formen var med mig för dagen. Jag kom tidigt iväg i en grupp med två andra cyklister, vi fick ett bra samarbete och vi fick snabbt en stor lucka.

FB_IMG_1535256802135.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Vi plockade poäng i en spurt och var fortsatt  i en stor ledning och med fortsatt bra samarbete lyckades vi även ta ett varv på klungan och jag låg för tillfället på en 3:e plats i finalen!

FB_IMG_1535256718341.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Men 200 varv skulle köras så det var en lång bit som återstod. Jag körde fortsatt bra och tog poäng i fler spurter. Men ju längre in vi kom i loppet så började de stora kanonerna att röra på sig och det var fler som lyckades ta ett varv på klungan. När vi sedan korsade mållinjen och alla poäng var sammanräknade så placerade jag mig på en 13:e plats totalt i U23 klassen! Ett resultat som jag är nöjd med då det är mitt första år som U23 cyklist och att jag då tillhör de yngsta i EM fältet.

FB_IMG_1535256954287.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Sista dagen nere på EM för min del blev omniumet.

Omnium där man tävlar i fyra olika grenar scratch, temporace, eliminering och sedan poänglopp och där alla poäng sedan slutställs till en slutsamma. I omniumet blev det även där final för min del och jag körde även bra under hela dagen. Även fast gårdagens hårda poänglopp på 200 varv hade satt sina spår i kroppen så fanns det fortfarande en del kvar att ge!

FB_IMG_1535256815119.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Jag inledde omniumet bra med en 12:e plats på scratchen och med fortsatt bra lopp under dagen så slutade jag som 16:e man totalt.

FB_IMG_1535256470337.jpg

FB_IMG_1535256736548.jpg

Foto: Willy-sportfotos.ch

Sammanfattningsvis så är jag nöjd med min insats under EM och jag är många erfarenheter rikare! Nu blir det några dagars vila och träning på hemmaplan innan det bär av upp till Orust på fredag för att köra Svanesund 3-dagars med Team Ormsalva-Bianchi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s