Kortbane SM 2020 & Denim Cup Danmark

Hej! Nu är helgens Kortbane SM uppe på Arlanda Test Track genomfört och även första deltävlingen i Danska Denim Cup som till en början blev inställd, men mer om det senare.

Årets Kortbane SM blev något alldeles extra då vi på grund av de rådande restriktionerna enbart fick vara 50 st personer på tävlingsbanan samtidigt. Därav delades vi in i två stycken kvalheat á 50 st i varje som genomfördes under förmiddagen, där de första 25 st åkarna från varje heat kvalificerade sig till kvällens final.

Det har varit en långt väntan på denna första tävling och ingen vet riktigt hur man står i jämförelse till varandra. Jag blev indelad i det första heatet och det var många nervösa deltagare som stod på mållinjen. När loppet väl drogs igång märktes det tydligt att det inte varit några tävlingar på länge, då det var väldigt oroligt i klungan och det kraschades redan inne på andra varvet. Som tur var klarade jag mig undan från krascher under loppet och jag höll mig framme i en bra position. Många försökte på sig att komma iväg i en utbrytning men på den väldigt lättåkta banan så är det svårt att ta sig loss från de övriga fältet och det brukar oftast sluta i en klungspurt på denna banan. Ett väldigt långt och brett upplopp som på en flygraka gör att många kan ta sig fram till spurten och det ryms gott och väl tio man i bredd över mållinjen.  Personligen föredrar jag en lite mer krävande bana där man får jobba mer för att hålla sig på hjul och möjligheterna till en utbrytning är större. Men jag tog mig i mål innanför topp 25 och nu skulle det börja laddas inför kvällens final!

FB_IMG_1597688932675

Foto: Thomas Nilsson

Finalen  blev ett helt annorlunda lopp än förmiddagens kval och det var inte alls lika oroligt i klungan. Finalen blev även den väldigt rik på attacker och många som ville försöka kapa något. Jag gick med en del ryck själv i hopp om att det skulle skapas något men kvällens alla försök blev inhämtade och det hela avslutades i en klungspurt. Väl inne på upploppsrakan så satt jag i en position som jag inte var riktig nöjd med och det blev en lång väg runt för att utmana om medaljerna. Jag gav det jag hade och korsade linjen som 14:e man på årets Kortbane SM, ett resultat jag inte riktigt är nöjd med utan det fanns mer än så att hämta!

20200817_190004

Foto: SweCycling

Som jag i tidigare inlägg nämnde så blev gårdagens Denim cup i Danmark inställd men med kort varsel under tiden vi var på väg upp till SM fick jag beskedet att tävlingen i Danmark fått en ny bana och att tävlingen kommer att genomföras. Så efter att vi gått i mål på Kortbane SM så blev det en lång resa i bil ner till Danmark för att göra sig redo inför söndagens Denim cup med Team IBT-Ridley.

20200816_084154

Äntligen fick vi vår första riktiga tävling tillsammans allihopa i laget, som vi länge väntat på och det var med stor spänning vi ställde upp oss på startlinjen.

20200816_095523

Vi gjorde ett väl genomfört lopp i laget och vi gick för att får med en man i en utbrytning tidigt i loppet. Mina ben för dagen var lite småtrötta från lördagens tävling och den mindre bra färden ner i bil med lite sömn. Men så är det långa transportsträckor mellan tävlingar är ingen ovanlighet inom cykelsporten. Så jag var med och fajtades där uppe under dagen för att skapa eller gå med en utbryting.

FB_IMG_1597688661015

Foto: Claus Ljungdal

Drygt två tredjedelar in i loppet fick vi med en åkare från laget i en tremanna grupp som lyckades komma iväg och fick en bra lucka. Denna grupp såg länge ut att hålla och vi hoppades in i det längsta på att det skulle gå vägen. Men tyvärr föll vår åkare ifrån de övriga två strax innan mål vilket var väldigt synd i vår kamp om segern. Men vi satt med under dagen och vi gjorde en bra insats, inte minst vår åkare som satt med i front länge i loppet och gjorde en väldigt bra insats som tyvärr inte höll denna gången.

Så nu är vi äntligen igång! Det märks att man inte tävlat på ett tag och till en början var det lite ovant med tekniken i klungan och så men det kom snabbt tillbaka och man kände sig som fisken i vattnet igen!

På fredag är det dags igen med ännu ett GP lopp, denna gång på motorbanan uppe i Linköping med samma restriktioner som under SM. Så nu laddar vi om och blickar framåt mot nästa race!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s